Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kácení Máje a dětský den 1.6.2024

První červnový den se u nás na hřišti v Klokočově nesl v tradičním duchu. Kácení Máje spojené s hrami a zábavou hlavně pro ty nejmenší, naše děti a mládež.

Abychom mohli Májku kácet, museli jsme ji nejprve postavit. Po přípravách a dovozu z příborského lesíku, se nám ji podařilo vztyčit 27.dubna. Následovalo noční hlídání. To letošní se nečekaně protáhlo na celý víkend! Protože je také tradicí pálení čarodějnic, tak i my jsme letos po loňském úspěchu vyrobili čarodějnici, která za bouřlivého jásotu a hudby vzplála.

A nyní k samotnému kácení. Letošní termín vyšel přesně na den dětí, tedy na 1.6.  O den dříve se chystají stany, lavičky, postaví se kotlíky na místo, zázemí pro kuchaře a výdej guláše. Dováží se proviant, bečky s pivečkem atd. atd. V sobotu, od brzkých ranních hodin, se zatopilo pod kotly, krájela cibule, chystalo maso a ladilo chlazení na pivo. Nabízelo se jak desítkové, tak čepovaný, ovocný Birell. Dále bylo zapotřebí nachystat stánek s hudbou a v neposlední řadě také soutěže a hry pro děti. O muziku se poprvé postaral příborský DJ Filip, kterému to šlo skvěle a proto jsme si ho nasmlouvali také na Krmáš, který se bude konat 9.září. Od půl druhé až do půl páté mělo více jak 150 dětí možnost vyzkoušet plno nových disciplín na různých stanovišťích. Byla jich spousta a hlavně nové, jiné. Po absolvování a splnění všech úkolů dostalo každé dítko sladkou odměnu. Po celý den mohly rovněž skotačit na skákacím hradě, který mají děti jako každý rok zaplacený z našeho fondu. Hrad byl k dispozici prvně až do pozdních, večerních hodin. Letos poprvé nebylo bohužel malování na obličej. To ale děti nijak neodradilo a vystály si několikrát frontu u tvarování balónků, kde jsme se naučili rovněž pár nových tvarů a budeme v tom pokračovat. V řízené části programu nás navštívili také mušketýři z 16. století. Hned pod naší Májkou vzniklo jakési „bojiště“ s dynamickými ukázkami. Po komentovaném představení zbraní a mušketýrů, došlo také na samotné střelby. A že to byly tedy rány. Od jedné hodiny byl hned u vstupu s dobrovolným vstupným vystaven závodní speciál Martina Vlčka. Hned naproti sekundovalo auto příborských hasičů. Jak „Vlčákovi“, tak sboru SDH Příbor děkujeme za jejich účast. Přesně o půl třetí se nám představila příborská taneční skupina LDance. Mladí tanečníci, kteří vyhrávají soutěže nejen u nás v republice, ale také v Evropě. Určitě stojí za zmínku, že letos získali cenu vícemistra Evropy. Takže zasloužený potlesk byl a je na místě. Po celé odpoledne i večer byly nabízeny, krom vynikajícího guláše, párky v rohlíku, hot dogy, palačinky, grilovaná krkovička, popcorn a spousta jiných pochutin.

Až do čtvrté hodiny bylo počasí nádherně slunečné. Samotné kácení naplánované na půl páté, jsme museli vzhledem k rychlému nástupu deště urychlit. Májka šla k zemi něco málo po čtvrté hodině. Bohužel všichni návštěvníci se museli schovat před vydatným deštěm. Naštěstí máme v těchto případech dostatek místa.  Musím poděkovat panu Nedomovi J., že dorazil tuto podívanou natočit v rekordním čase!  Přesně v tento čas došlo na samotné kácení naší Májky. Při rychlém podřezání dvou mužnou pilou, se poroučela k zemi. Všechny děti se okamžitě, již za deště, vrhly ukořistit stužku a hlavně vlajku České Republiky. Tu mohli směnit opět za odměnu. Díky patří mecenáši z Klokočova za poskytnutí asi pěti kilo sladkostí. . Déšť pomalinku opadal a na chvíli se ukázalo sluníčko. Po rychlém vysušení lavic se mohli všichni vrátit na svá místa.

Když už byla Májka na zemi a bylo dost prostoru na hřišti, začalo sportovní zápolení dětí. V čem?? Již tak oblíbené a věhlasné přetahování lanem. Děti se přetahovaly jako o život. Bohužel se toto odehrávalo za mokra, proto bylo oproti loňskému roku vynecháno zápolení dospělých.

Po tomto klání, se organizovaná část dne uchýlila ke konci. Nyní byl prostor pro opravdu volnou zábavu, hrám na multifunkčním hřišti i trávníku. Novinkou byla výroba vlastních placek, odznáčků, které si děti mohli zakoupit.

Jsme velmi rádi za vaši přízeň, a opět rekordní návštěvnost. Velmi nás těší, že se všem, i přes nepřízeň počasí, u nás líbí a těšíme se na další společné shledání, třeba na Krmáši. Ten se bude konat opět na klokočovském hřišti v pondělí, den po příborské pouti. Již ve zmíněném datu 9.9. Podrobnosti se  včas dozvíte jak zde v měsíčníku, tak na našich int. stránkách a facebooku.  Ke konci tohoto hodnocení nesmí chybět poděkování všem organizátorům jak z řad našeho sdružení, tak ochotníkům na stanovištích, DJ Filipovi za úžasnou hudbu i nevšední profi ozvučení,  za skvělý a bezproblémový průběh dne. 

Nakonec: Jménem sdružení přeji všem, hlavně dětem, krásné a prosluněné prázdniny plné zábavy, her a radovánek bez úrazů, jak u nás na hřišti, tak kdekoli jinde.

Za O.s.Klokočov Karel Till ml.